sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Machineveiligheid

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen hebt u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Machineveiligheid kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Machineveiligheid

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Het plaatsen van een lichtscherm

Stel dat uit de risicobeoordeling is vast te komen staan dat het aanbrengen van een lichtscherm een adequate beveiliging zou kunnen vormen. De plaatsing van het scherm is op een aantal manieren mogelijk, zoals in de afbeelding is te zien. Lichtschermen hoeven niet noodzakelijk loodrecht op de bewegingsrichting of evenwijdig aan de bewegingsrichting te worden opgesteld. 

 

Combinaties van en opstellingen met lichtschermen onder een hoek, eventueel aangevuld met andere beveiligingsinrichtingen, geven de mogelijkheid om flexibel in te springen op de behoefte.

mogelijke opstelling van een gevarenzone

Mogelijke opstellingen van lichtschermen voor een gevarenzone.

 

Naast het daadwerkelijk plaatsen van het lichtscherm moeten meestal voorzieningen worden getroffen om de randgebieden adequaat af te schermen met aanvullende (vaste) afscherming. Veel ongelukken zijn ontstaan doordat geen rekening is gehouden met de mogelijkheid dat de gevarenzone toegankelijk is door of over of onder het scherm te reiken.

 

In de afbeelding hieronder zijn enkele goed/fout-voorbeelden opgenomen. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat personen zich tussen het lichtscherm en de gevaarlijke machinedelen kunnen bevinden. Zo nodig moeten hulpmiddelen worden aangebracht om dit te voorkomen. Eveneens mogen deze hulpmiddelen niet eenvoudig kunnen worden omzeild.

vaste schermen

Plaatsen van vaste schermen als toevoeging naast het lichtscherm.

 

In het artikel over de de veiligheidsafstand bij Eisen aan de beveiligingsinrichting is de grondslag gegeven hoe de afstand S berekend wordt. Afhankelijk van de afstand tussen de lichtstralen wordt in de EN 999 een aantal voorbeelden uitgewerkt. Toets deze uitkomst altijd aan de risicobeoordeling, met name op de mogelijke hand-armsnelheid of inloopsnelheid die in de beschouwde situatie mogelijk is. Controleer eveneens of de afstand tussen de lichtstralen (d) (zie afbeelding bovenaan) goed is ingeschat in de beschouwde situatie.

 

Verder is het voor een betrouwbaar functioneren van de beveiligingsinrichting noodzakelijk dat deze te voren wordt beproefd. Documenteer de resultaten en bewaar deze bijvoorbeeld in het onderhouds- of machineboek. Ook met oog op toekomstige aanpassingen is het echter verstandig de overwegingen die leiden tot de plaatsing van een lichtscherm of andere beveiligingsinrichtingen, zoals drukmatten, randen of stangen vast te leggen. Mede daardoor kan worden voorkomen dat door modificaties in de loop van de tijd een onsamenhangende aaneenschakeling van veiligheidsinrichtingen ontstaat.

 

Meer lezen

Lees meer over de eisen aan afschermingen.

Lees meer over het kiezen van afschermingen.

Gerelateerd aan Het plaatsen van een lichtscherm