sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Machineveiligheid

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen hebt u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Machineveiligheid kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Machineveiligheid

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Proeven en onderzoek

In sectie 3 van bijlage V van de Richtlijn staat dat de fabrikant het nodige onderzoek moet verrichten naar en de nodige proeven moet uitvoeren op onderdelen, de accessoires of de gehele machine om vast te stellen of deze qua ontwerp en bouw veilig kan worden gemonteerd en in gebruik genomen. 

 

Dit onderzoek is dus zowel bedoeld om het ontwerp te testen, als om te verifiëren dat een machine op correcte wijze volgens het ontwerp is gebouwd, dus om fabricagefouten op te sporen.

 

Veel B- en C-normen voor de Machinerichtlijn geven aanwijzingen over hoe nagegaan moet worden of de machine voldoet aan de veiligheidseisen en maatregelen die in die norm zijn gespecificeerd. Gewoonlijk hebben normen een hoofdstuk 6 met de titel: verificatie van veiligheidseisen en/of maatregelen. Meestal wordt in dit hoofdstuk aangegeven hoe overeenstemming met bepaalde eisen moet worden gecontroleerd, bijvoorbeeld door middel van visuele inspectie, functionele test, metingen of op basis van tekeningen en berekeningen.

 

Sommige productnormen (C-normen) geven specifieke procedures voor de verificatie van de elektrische installatie. Is dit niet het geval, of als er geen specifieke norm is, dan kan hoofdstuk 19 van EN-IEC 60204-1 worden gebruikt. Overigens is het zo, dat veel C-normen voor beproevingen naar EN-IEC 60204-1 verwijzen.

 

Het is raadzaam niet met de proeven te wachten tot het ontwerp gereed is. Het uitvoeren van een aantal selecte proeven in het ontwerpstadium, kan tijdige problemen aan het licht brengen. Gewoonlijk zijn problemen goedkoper op te lossen in de ontwerpfase dan in de productiefase. 

Controles en beproevignen

Gerelateerd aan Proeven en onderzoek

Meer over