sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Machineveiligheid

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen hebt u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Machineveiligheid kennisbank

 • Kennis van experts altijd beschikbaar
 • Antwoorden, oplossingen en tools
 • Toevoegen van eigen notities mogelijk
 • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
 • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Machineveiligheid

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Richtlijnen ATEX

De ATEX-richtlijnen zijn vernoemd naar de atmosphères explosibles, de explosieve atmosferen. Met het woord atmosfeer wordt de lucht op de werkplek bedoeld. In deze atmosfeer kan een brandbare stof, damp, gas of nevel zich vermengen met de zuurstof uit de lucht.

De definitie van een explosieve atmosfeer is volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit artikel 3.1: ‘een mengsel van lucht en brandbare stoffen in de vorm van gassen, dampen, nevels of stof, onder atmosferische omstandigheden waarin de verbranding zich na ontsteking uitbreidt tot het gehele niet verbrande mengsel’.

 

De bepalingen over explosieve atmosferen uit het Arbeidsomstandighedenbesluit gaan niet over chemisch instabiele stoffen en explosieve stoffen, zoals springstoffen, munitie en vuur - werk. Deze stoffen kunnen exploderen zonder vermenging met lucht, een vereiste voor de definitie van een explosieve atmosfeer. Het Arbeidsomstandighedenbesluit maakt ook een uitzondering voor:

 • de medische behandeling van patiënten;
 • het gebruik van gastoestellen die vallen onder het Warenwetbesluit Gastoestellen;
 • het vervoer van stoffen in vervoersmiddelen over land, over water en door de lucht (het vervoer van stoffen valt onder andere wetgeving).

 

Volgens de juridische definitie van explosieve atmosfeer gelden de verplichtingen over explosieve atmosferen slechts onder atmosferische omstandigheden. In de ATEX-richtlijnen zelf worden deze echter niet gedefinieerd. In de geharmoniseerde normen onder de ATEX 95 wordt deze definitie wel gegeven, maar louter om aan te geven onder welke condities de veilige werking van een explosieveilig apparaat wordt gegarandeerd. Er zijn echter verschillende definities terug te vinden voor atmosferische omstandigheden:

 • met de zuurstof uit de lucht;
 • bij een temperatuur tussen de −20 en 40 °C (elektrische apparatuur) of 60 °C (niet-elektrische apparatuur en beveiligingssystemen);
 • bij een luchtdruk tussen de 0,8 en de 1,1 bar.

 

Buiten atmosferische omstandigheden is de ATEX-regelgeving dus niet van toepassing. Er dient echter altijd rekening te worden gehouden met het opstarten en uit bedrijf nemen van installaties. Tijdens deze fase kunnen de procescondities atmosferisch van aard zijn en gelden dus de regels over explosieve atmosferen. Verder valt explosiegevaar uiteraard altijd onder de arbowetgeving via bijvoorbeeld de Drukrichtlijn of de Machinerichtlijn en er zullen altijd passende beschermingsmaatregelen getroffen moeten worden voor werknemers. In de afbeelding hieronder staat de schematische indeling van de ATEX 95 en 137.

ATEX-Richtlijnen

ATEX-richtlijnen

 

Meer informatie over het toepassen van de ATEX richtlijnen kunt u vinden in de Kennisbank ATEX.

Gerelateerd aan Richtlijnen ATEX

Meer over