sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Machineveiligheid

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen hebt u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Machineveiligheid kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Machineveiligheid

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Energievoorziening van machines

De elektrische installatie van machines kent veel raakvlakken met de elektrische installaties in gebouwen. In het verleden vaak daarom in Nederland vaak de NEN 1010 gebruikt voor het realiseren van de elektrische aandrijving en besturing.

 

De elektrische risico’s, zoals schokgevaar door directe en indirecte aanraking en overstroom in de vorm van kortsluiting en overbelasting, zijn in principe hetzelfde. Dat geldt ook voor brand. Toch zijn er ook verschillen, vooral in het besturingsdeel.

 

In de jaren 1980 ontstond de ontwikkeling van een specifiek voor de machinebouw opgezette norm, eerst mondiaal in de vorm van de IEC 60204, daarna al gauw met een Nederlandse variant in de vorm van de NEN 3153. Op een soortgelijke manier werd de IEC 60364, ‘de internationale norm’ voor gebouwen, hier in de NEN 1010 geïntegreerd nadat deze door CENELEC, het Europese norminstituut voor elektrotechnische normen, in een aangepaste versie was geaccepteerd.

 

De IEC 60204-1 was en is nog steeds zeer praktisch en vond snel ingang in veel landen. De dikte is slechts een tiende van de NEN 1010, door de praktische benadering en het geringe aantal uitzonderingen. Met de komst van de Machinerichtlijn werd de IEC 60204-1 al snel overgenomen als Europese norm en onder zowel de Laagspannings- als Machinerichtlijn geharmoniseerd. De 4e druk is eind 2007 vervangen door de 5e druk.

 

De opzet van de norm begint bij de voeding van machine. Deze komt in dit artikel aan de orde. Vervolgens wordt de voeding aangesloten op de verplichte netscheider, in Nederland de hoofdschakelaar genoemd. Dit wordt samen met de onderwerpen werkschakelaar en groepsschakelaar behandeld in Netaansluiting, scheiders en schakelaars. Na de net- en groepscheiders, die dienen om delen spanningsloos te maken, komt de overstroombeveiliging in de schakel- en verdeelinrichting aan bod. Beveiligen van de uitrusting gaat over de verplicht tegen overstroom te beveiligen objecten, van hoofdstroom tot stuurstroom, en over specifiek machinegebonden onderwerpen als toerentalbewaking en fasevolgorde.

Energievoorziening van machines

Algemene eisen aan elektrische uitrusting

Gerelateerd aan Energievoorziening van machines